Czym jest pantenol i jak działa? Email
Wpisany przez Wojciech Słota napisz do autora    poniedziałek, 10 czerwca 2024 13:26

TEKST SPONSOROWANY Pantenol jest niezwykle cenionym związkiem chemicznym, stosowanym z powodzeniem w kosmetyce i farmacji. Odznacza się pozytywnym wpływem na włosy i skórę, co uzyskujemy dzięki właściwościom regenerującym oraz nawilżającym. Poza tym pantenol jest nieocenione w przypadku poparzeń słonecznych! Co warto wiedzieć o tym związku? Jakie jeszcze właściwości wykazuje pantenol?

Działanie pantenolu na skórę
Jak działa pantenol na naszą skórę? W tym wypadku spore znaczenie ma działanie nawilżające, regenerujące i łagodzące. Składnik wnika w głębokie warstwy skóry, wzmacniając jednocześnie włosy oraz paznokcie. Dba o gładkość cery i zapobiega jej łuszczeniu się, czy też wysuszaniu.

Co ciekawe, pantenol w kosmetykach może występować pod różnymi nazwami, np. dekspantenol, ilopan, D-pantenol lub panthenol. Jest to prowitamina B5, zamieniająca się poprzez utlenianie w witaminę B5 (kwas pantotenowy). Odznacza się specyficzną budową w formie małych cząsteczek, jakie wykazują zdolność do przenikania przez błony komórkowe. To oznacza, że związek jest bardzo łatwo przyswajalny! Z powodzeniem zastosujemy kosmetyki z pantenolem w pielęgnacji oraz leczeniu skóry. Stanowi on nie tylko składnik kremów, lecz także kosmetyków do włosów.

Właściwości pantenolu
Liczne właściwości pantenolu sprawiają, że jest on chętnie wybierany przez producentów kosmetyków i odbiorców. Docenić trzeba następujące zalety tego składnika:

• Regeneracja - pantenol ma na celu wspomagać procesy regeneracyjne skóry, łagodzić podrażnienia, przyspieszać gojenie i redukować zaczerwienienia. Ponadto, nie bez znaczenie jest wspomaganie odbudowy naskórkowej bariery ochronnej, dzięki czemu skóra staje się odporniejsza na działanie szkodliwych czynników.

• Nawilżenie - humektant w formie pantenolu przyciąga i zatrzymuje wodę w skórze oraz w komórkach macierzy włosa. Dodatkowo stanowi pomoc w nawilżeniu suchych miejsc, poprawiając także elastyczność skóry.

• Odżywienie - składnik odżywczy jest nieoceniony dla zachowania zdrowia i kondycji skóry.

• Łagodzenie - pantenol łagodzi świąd i podrażnienia, dlatego posłuży nam w leczeniu podrażnień i poparzeń słonecznych.

Nie zapominajmy również o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, antybakteryjnym i przeciwutleniającym. Wyjątkowy związek tego typu ma zdolność do neutralizacji wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Możemy liczyć także na efektywne wspomaganie gojenia się problematycznych owrzodzeń i ran. Nic więc dziwnego, że produkty z pantenolem są bardzo chętnie stosowane w wielu sytuacjach.

Gdzie znajdziemy niezawodne kosmetyki z pantenolem? Szeroka oferta czeka na nas nie tylko w aptekach, lecz także w drogeriach i sklepach z kosmetykami. Gdy nie do końca wiemy, co wybrać dla swojej skóry, skorzystajmy z pomocy ekspertów. Liczne właściwości pantenolu sprawiają, że stanowi on cenny składnik wielu preparatów do pielęgnacji i leczenia skóry!

 
 

FACEBOOK

DREWNO opałowe,

pocięte, połupane,

300 zł/ m3.

Tel. 534-933-167 


 

Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA