Reklama
REKLAMA
Chleb (nie)powszedni - rozmowa z Markiem Jakubcem, mistrzem piekarniczym i cukierniczym, który odpowiadać będzie za otwarty w Rudzie Śląskiej piekarok Email
Wpisany przez Elżbieta Skwarczyńska-Adryańska napisz do autora    sobota, 26 października 2013 15:03

jakubiecTRZY NA CZY. MAREK JAKUBIEC (49 lat) – mistrz piekarniczy i cukierniczy. Wspólnie z żoną Grażyną od 22 lat prowadzi w Rudzie Śląskiej rodzinną firmę, którą z niewielkiej piekarni ze starym piecem ceramicznym, przekształcili w nowoczesny zakład produkujący też lody i… swojskie kanapki. Mają dwoje pełnoletnich dzieci (starsza córka - po studiach ekonomicznych - pomaga w firmie). Nasz bohater kocha sport: uprawia windsurfing, lata na paralotni, jeździ na nartach i gra w tenisa stołowego.

 - Czy trudno jest upiec dobry chleb?

- Aby powstał dobry bochenek potrzeba wiele czasu i staranności. Wpływ na to ma sporo czynników, począwszy od prowadzenia naturalnego zakwasu po staranny dobór składników, poprzez czas wyrastania aż po możliwości pieca i sposób wypieku. No i co równie ważne, a chyba nawet najważniejsze: doświadczenie i umiejętności piekarza. Taki „prawdziwy” chleb jest smaczny nie tylko prosto z pieca. Można go przechowywać i jeść znacznie dłużej, bo nie traci swoich walorów.

- Czym chleb Rudzianin rożni się od innych i gdzie można go kupić?

- Rudzianin to chluba naszej piekarni. To zarazem jedyny chleb, który posiada logo Rudy Śląskiej, a miasto daje zgodę na oznaczenie tym logiem jedynie najlepszych produktów, mających promować gminę. Jest to chleb pszenno-żytni na naturalnym zakwasie z dodatkiem słonecznika, łamanego żyta i słodu żytniego. Nie zawiera żadnych konserwantów. Dostępny jest w każdym naszym sklepie firmowym, których na terenie Rudy Śląskiej mamy już dziewięć. A zabrzanie mogą go kupić na w Biskupicach, w sklepach przy ul. Bytomskiej 125 i 87-89. Myślimy jednak o kolejnej lokalizacji.

- Czy i kiedy jeszcze będzie można znów pokosztować chleba z piekaroka, który niedawno odnowiono przy ul. Bujoczka?

- Piekarok ma być uruchamiany przy specjalnych okazjach, podobnie jak było to w ubiegły piątek (11 października), podczas uroczystego oddania go do użytku. Mieszkańcy i goście nie tylko kosztowali naszych wypieków, ale poznali historię pieca, oklaskiwali regionalne występy, a dzieciaki spróbowały swych sił w konkursie gwary śląskiej. Razem z rudzkimi jednostkami kulturalnymi będziemy organizować wypieki z piekaroka cztery razy w roku, bo nasz zakład zobowiązał się do pieczenia w nim chleba. Będzie to połączone z kulturalnymi wydarzeniami, odbywającymi się w sąsiedztwie tego obiektu, bo władze gminy mają zamiar zagospodarować tę działkę specjalnie pod tym kątem. Muszę wyjaśnić, że aby osiągnąć właściwą temperaturę do wypieku chleba, trzeba przygotowywać piec 3-4 dni. Do jego opalania służy drewno. My użyliśmy brzozy, ale może być też olcha, czy inne drewno liściaste. Dawniej, gdy piekarok służył do codziennego wypieku, palono w nim „na okrągło”. Przy okazjonalnych wypiekach samo jego przygotowanie dodatkowo absorbuje czas i podnosi koszty. 

 

 
Zobacz także

» Przywróćmy Zabrze mieszkańcom. Rozmowa z radnym MIROSŁAWEM DYNAKIEM, jednym z zabrzańskich liderów ugrupowania marszałka Kornela Morawieckiego – „Wolni i Solidarni”

OGŁOSZENIE. - Dla wielu obserwatorów życia publicznego Zabrza wielkim zaskoczeniem, ale i rozczarowaniem był fakt, iż tutejsze struktury Kukiz’15 dosłownie w ostatniej chwili nie wystawiły pana jako swego kandydata do wyborów...

» Szpitalne specjały – rozmowa z Joanną Jurkiewicz, dietetyk w zabrzańskim szpitalu

TRZY NA CZY. JOANNA JURKIEWICZ (31 lat) – dietetyk w Szpitalu Miejskim przy ul. Zamkowej w Zabrzu. Urodzona w Zabrzu, absolwentka III Liceum Ogólnokształcącego i Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Uwielbia turystykę górską i...

» Kolorowa czerń – rozmowa z Romanem Starakiem

TRZY NA CZY. ROMAN STARAK (86 lat) – pochodzi z Tarnopola, ale całe powojenne życie związał z Zabrzem i kilkoma śląskimi uczelniami, na których wykładał sztuki plastyczne. Uprawia przede wszystkim grafikę, ale także rysunek i malarstwo....

» Na tubie każdy umie? - rozmowa z Jakubem Urbańczykiem, znakomitym tubistą

TRZY NA CZY. JAKUB URBAŃCZYK (34 lata) - pochodzi z Bytomia, ukończył Akademię Muzyczną w Katowicach oraz liczne zagraniczne kursy, był stypendystą Ministra Kultury i Sztuki. Od roku 2002 roku jest tubistą Narodowej Orkiestry Symfonicznej...

» Blog jak życie - rozmowa z Justyną Mazur, laureatką konkursu Blog Roku

TRZY NA CZY. JUSTYNA MAZUR (29 lat) – autorka bloga Krótki poradnik jak ogarnąć życie (www.krotkiporadnik.pl), który w tegorocznym konkursie Blog Roku wygrał kategorię Życie i społeczeństwo. Od urodzenia związana z Zabrzem, teraz...
 

FACEBOOK

 

    DO wynajęcia kawalerka    

w Centrum miasta,

na drugim piętrze,

w kamienicy.

Tel. 509556863

 


 

DREWNO opałowe,

pocięte, połupane,

300 zł/ m3.

Tel. 534-933-167 


 

Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA